Suradnja s drugim gradovima

Nepomuk, Republika Ceška
Nepomuk je gradic od oko 3.000 stanovnika, nalazi se na sjeverozapadu Ceške, tridesetak kilometara je udaljen od velikog ceškog grada Plzena (200.000 stanovnika), a u njemu je roden sv. Ivan Nepomuk te grad prijateljuje s gradovima u Europi kojima je zaštitnik sv. Ivan Nepomuk. Na inicijativu Grada Nepomuka, suradnja medu gradovima pocela je krajem 1998.g. Ugovor o suradnji i prijateljstvu medu gradovima, potpisan je u Nepomuku, 24. ožujka 2000.g. prigodom obilježavanja 607. godišnjice muceništva sv. Ivana Nepomuka. Medu gradovima prijateljima Grada Nepomuka održavana je kulturna manifestacija pod nazivom "Srednjoeuropski kulturni dani" kojoj je cilj povezivanje mladih iz gradova koji su prijatelji grada Nepomuka, a svake se godine održava u drugom gradu prijatelju te su mladi Omiša (Udruga za ocuvanje hrvatskog folklora - Omiš i klapa Omiš), predstavljali Omiš u poljskom gradu Wisli, ceškom gradu Hukvaldyu i Nepomuku.
"Srednjoeuropski kulturni dani" u Omišu su održani u rujnu 2002.g., a svojim kulturnim obicajima predstavili su se mladi iz Nepomuka, Wisle, Hukvaldya, slovackog grada Krupine i litavskog grada Anykšciaya.
web site: www.nepomuk.cz

Zagorje ob Savi, Republika Slovenija
Opcina Zagorje ob Savi ima oko 8.000 stanovnika, a nalazi se na sjeveroistoku Slovenije. Nekad rudarsko podrucje, danas je Opcina i okolica poznata po drvnoj i elektronickoj industriji te seoskom turizmu. Suradnja medu gradovima postojala je za vrijeme bivše države te je tijekom Domovinskog rata prekinuta, a u ljeto 1999.g. na inicijativu gradonacelnika Opcine Zagorje ob Savi je obnovljena. U kulturnoj i dobrskoj suradnji, "Zagorski oktet" iz Zagorja ob Savi održao je koncerte u Omišu tijekom ljeta 1999.g. i povodom Dana Grada Omiša 2000.g i 2005. g. Klapa Omiš koncerte je održala u Zagorju ob Savi u kolovozu 2000.g. povodom Dana Opcine te u listopadu 2002.g. povodom obilježavanja 25. godišnjice djelovanja "Zagorskog okteta".
U svibnju 2000.g. na malonogometnom turniru u Zagorju ob Savi sudjelovala je i omiška ekipa, a ekstremni planinarski ultramaratonac amater Radovan Skubic Hilarij u listopadu 1999.g. za 5 dana je istrcao "Trku prijateljstva" od Zagorja ob Savi do Omiša.
web site: www.zagorje.si

San Felice del Molise Italija
Opcina San Felice del Molise broji oko 2.000 stanovnika. Nalazi se na talijanskoj strani Jadrana, šezdesetak kilometara južnije je udaljena od Pescare. Opcina je poznata po velikom broju Hrvata koji žive na tom podrucju, a žele sacuvati hrvatsku kulturu i identitet. Suradnja medu gradovima je zaceta pocetkom devedesetih godina prošlog stoljeca, te su 1992.g. tadašnja opcinska vijeca donijela odluke o potpisivanju sporazuma o suradnji i prijateljstvu ali sporazum nije potpisan zbog pocetka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Gradonacelnica Opcine San Felice del Molise, sa željom da obnovi medusobnu suradnju pozvala je delegaciju Grada Omiša u ljeto 2003.g. u posjet, izrazivši želju za potpisivanjem navedenog sporazuma medu gradovima.
Sporazum o suradnji medu gradovima je potpisan u Opcini San Felice del Molise, 29. kolovoza 2OO4.g., kada je u Opcini svecano otvorena i ulica koja nosi naziv Grad Omiš.
web site. www.comunesanfelice.it

Havirov, Republika Ceška
Grad Havirov ima oko 85.000 stanovnika, a nalazi se na sjeveroistoku Republike Češke u blizini grada Ostrave i jedan je od najmladih gradova u Republici Ceškoj. Medu vatrogascima i policijskim postajama Omiša i Havirova vec nekoliko godina traje medusobna suradnja i prijateljstvo te susreti u Omišu i Havirovu. Znajuci za navedenu suradnju i podržavajuci je, pocetkom 2004.g., gradonacelnica Grada Havirova uputila je službeni poziv gradonacelniku Grada Omiša za posjet Havirovu, kako bi se uspostavila suradnja i medu gradovima. Sporazum o suradnji medu gradovima potpisan je 4. prosinca 2004.g. u Havirovu, u prigodi 49. obljetnice osnutka Havirova.
Tijekom boravka omiške delegacije u Havirovu, gradonacelnica Havirova izrazila je želju za organiziranim boravkom djece iz Havirova u Omišu tijekom cijele ljetne sezone, za što sredstva osigurava Grad Havirov u svom proracunu.
web site: www.havirov-city.cz

Općina Bol, Republika Hrvatska
Vec nekoliko godina Festival dalmatinskih klapa Omiš, u suradnji s Opcinom Bol organizira natjecateljske veceri -Izborne veceri debitanata u Bolu na Bracu, a nacelnik Opcine Bol je u ljeto 2004.g. Gradu Omišu uputio prijedlog uspostave suradnje izmedu Omiša i Bola, što su Gradsko vijece Grada Omiša i Opcinsko vijece Opcine Bol i prihvatili te se ocekuje potpisivanje Sporazuma.
web site: www.bol.hr
Znamenitosti
Povijest grada
Mapa grada
Telefoni
sphera468x60